
Podstatní věc v malé kuchyni je sporák nebo vařič. Může být rozmanitý – malý anebo naopak, plynový buď elektrický – mnoho záleží na potřeby zákazníků. Pro ti lidé, jež často cestují, účelný může být rovněž turistický vařič, kterého přeprava je jednoduchá, ač když styl životní je pravidelnější anebo zákazník často vaří velké množství různých jídel – tradiční sporák je rozhodně lepší. Když kdokoliv si nechce představit života bez pizzy anebo domácích těst, nutná je také trouba – nyní většinou dostupná je elektrická, spojená s vařičem.
Ostatní často potřebné zařízení v každé evropské kuchyni je lednička. Během parných dni v léto taková jídla jako maso, některé ovoce, polévky a koláče okamžitě budou podléhat zkáze. Dodateční množství takových jídel jako hotové občerstvení (hranolky), zmrzliny a sezónní potraviny nejlépe konzervovat v mrazničce – rovněž může být turistická anebo tradiční, spojená s chladničkou. Malá kuchyně nemusí obsahovat mikrovlnku (sporák nebo trouba zcela stačí) – tehdy ušetříte i elektřinou – ani ohromnou myčku; jestli v malém bytě bydlí jedna buď dvě osoby, malá je nejvhodnější. Někteří zbožňovatelé minimalismu mají radši také sám dřez; zvláštně pokud kuchyně není oddělení pokoj, ale je část obývaku. V každé novodobé kuchyni vážná věc jsou nábytky buď ostatní linky, které jsou odolné na vodu, vysokou teplotu a špínu – docela zajímavým nápadem jsou lamináty a kamen, tř. žula, nebo kamenný konglomerát. Některé nejsou levné, ale skvělá kvalita je někdy pozoruhodná. Aby nemít ohromného množství nádobí buď nožů, stojí to za to zvolit několik o moc odlišných vlastnostech (hlavně rozměr a tvar) a z kvalitní hmoty.